Piaţa energiei în Q3-Q4 2021

Piaţa energiei în Q3-Q4 2021

Prețurile gazelor naturale au cunoscut noi niveluri record, pe fondul extremei volatilități și a lipsei de lichiditate, așa cum s-a putut observa la HUB-urile de gaz europene – peste 115 euro/MWh pentru cotația TTF și 118 euro/MWh la cotația CEGH, la început de octombrie, pentru livrare în primul trimestru din 2022.

Trendul de creștere este generalizat în toate piețele europene, astfel că și în România evoluția a urmat același curs. Printre factorii care au condus la aceste maxime istorice putem aminti anunțul Gazprom, unul din principalii actori care aprovizionează Europa cu gaze naturale, de creștere a prețului cu peste 50% față de cel de anul trecut, reducerea importurilor de gaz lichefiat cu 27% în 2021 comparativ cu 2020, ca urmare a redirecționării volumelor de gaze naturale către piețele din Asia, dar și mentenanțele neplanificate în mai multe câmpuri de producție din perimetrele de producție din Marea Nordului. De asemenea, Rusia a început să limiteze exporturile de gaze prin conducta Yamal, din mai multe motive, precum cererea mare de pe piața internă, perturbările de producție și un acord pentru un tranzit mai redus al gazelor naturale prin Ucraina, în paralel cu reducerea exporturilor provenite din Algeria către Italia.

Posibilitatea apariței unui deficit de gaze cu care se poate confrunta România în această iarnă a crescut nivelul de îngrijorare a furnizorilor, ceea ce a condus la creșteri ale prețului gazelor naturale de 20% în doar două zile, la finalul lunii septembrie, pentru gazul care urmează să fie livrat în iarna 2021-2022. În aceeași notă, la mijlocul lunii noiembrie, refuzul autorităților germane de a certifica Nord Stream 2 a pus presiune suplimentară pe prețurile deja greu de administrat de jucători, ajungând, în România, la peste 480 lei/MWh cotația PZU, și la aproape 450 de lei cotația pentru trimestrul I 2022. Ca și în alte țări, și în țara noastră, unul dintre cele mai dure efecte ale creșterii prețurilor a fost decizia unor furnizori de a renunța la licența de furnizare gaze naturale fapt ce a condus la aplicarea furnizării în regim de ultimă instanță pentru mai multe portofolii. ENGIE Romania a preluat, până la finalul lunii noiembrie, peste 50.000 de clienți, de la 7 dintre cei 10 furnizori cu licențe retrase. În același timp, ENGIE Romania a notificat A.N.R.E., la sfârșitul lunii octombrie, cu privire la renunțarea statutului de furnizor de ultimă instanță, începând cu data de 15.12.2021. Decizia de renunțare a fost luată având în vedere evoluția fără precedent a prețurilor gazelor naturale și contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienților acestor furnizori și de a asigura pentru aceștia cantitățile necesare de gaze.

Creșteri importante de preț au avut loc și pe piața de energie electrică, care a înregistrat recorduri de scumpire aproape în fiecare lună. Astfel, luna iulie a venit cu prețuri de două ori și jumatate mai mari față de cele din aceeași luna a anului trecut, august și septembrie atingând noi recorduri, cu creșteri de trei ori mai mari față de aceleași perioade ale anului 2020. În august, prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare de la București a crescut cu 93 de lei/MWh față de cel din iulie, ajungând la 555 lei/MWh, urmând ca în septembrie acesta să fie la valoarea de 662 lei/MWh. În noiembrie, piața a cunoscut noi maxime – peste 1.200 de lei/MWh, pe PZU, și peste 1.000 de lei/MWh cotațiile pentru Q1 2022. Prețurile au crescut de asemenea, pe toate piețele spot din Europa, România fiind în jumătatea superioară a clasamentului. De asemenea, majorarea fără precedent a nivelurilor la care se tranzacționează certificatele de carbon, depășind în luna noiembrie pragul de 70 euro/tCO2, a determinat creșterea prețului energiei electrice, peste tot în Europa. Cotația în creștere a carbonului vine pe fondul declarațiilor viitorului guvern german care susține că vor fi luate măsuri, în țară, pentru a contracara scăderea prețului la certificate sub 60 de euro/tonă, Germania fiind cel mai mare emițător de CO2 din Europa.