În perioadele 25-26 decembrie 2024 și 1-2, 6-7 ianuarie 2025, numărul de Call Center ENGIE nu va fi disponibil. Te invităm să verifici programul centrelor noastre de relații cu clienții aici sau să folosești formularul de contact online.
Proiecte care rescriu viitorul energiei

Proiecte care rescriu viitorul energiei

21-11-2024
Noutăți

ENGIE Romania a inaugurat prima sa centrală hibridă de producție de energie electrică verde

ENGIE Romania își extinde portofoliul de producție de energie regenerabilă cu prima sa centrală hibridă, din surse eoliene și solare, având o capacitate totală instalată de 57 MW. Situată în comuna Gemenele din județul Brăila, centrala hibridă va genera anual aproximativ 140 GWh, echivalentul consumului anual de energie electrică a peste 46.800 de gospodării.

Acest proiect crește capacitatea totală instalată de producție de energie eoliană și solară a Grupului ENGIE în România la 211 MW, consolidându-i poziția în sectorul de producție de energie electrică verde.

Centrala hibridă a devenit operațională odată cu finalizarea construcției parcului fotovoltaic, un proiect greenfield dezvoltat de echipele companiei în ultimul an. Amplasat pe un teren de 14 hectare, lângă parcul eolian deja funcțional deținut de ENGIE în comuna Gemenele, parcul fotovoltaic are o capacitate instalată de 9,3 MWp și este format din 17.100 de panouri fotovoltaice bifaciale. Acestea asigură un randament energetic mai bun și o utilizare mai eficientă a suprafeței, fiind montate pe o structură metalică de tip tracker, care urmărește poziția soarelui pentru a maximiza performanța instalației.

Parcul fotovoltaic, împreună cu cel eolian existent, cu o capacitate de 47,5 MW, sunt conectate la aceeași rețea și devin, astfel, una dintre primele centrale hibride din surse regenerabile din România. Fiecare kWh produs de centrala fotovoltaică contribuie la reducerea emisiilor de CO2, rezultând o economie anuală estimată la aproximativ 49 kilotone.

Grupul ENGIE Romania deține și operează:

  • 3 parcuri eoliene cu o capacitate totală de 178 MW, în județele Brăila, Constanța și Galați
  • 5 parcuri fotovoltaice, cu o capacitate instalată totală de 33 MW, în județele Arad, Buzău, Brăila, Harghita și Teleorman.

De asemenea, ENGIE are în construcție 1 parc fotovoltaic, cu o capacitate totală instalată de 37,2 MWp, în Ariceștii Rahtivani, județul Prahova.

ENGIE Romania investeşte permanent în capacitatea de producție de energie regenerabilă din surse eoliene și fotovoltaice, ambiția noastră fiind aceea de a continua să dezvoltăm această capacitate și să atingem 1 GW instalați până în anul 2030.

Biometanul: o nouă oportunitate de decarbonare pentru business-ul tău

Pentru a răspunde nevoilor pieței și în concordanță cu angajamentele sale la nivel global, ENGIE Romania a decis să își extindă portofoliul de produse oferite, pentru a include și biometanul ca sursă de decarbonare a activităților pentru clienții săi. În acest scop, ENGIE Romania a obținut, în luna noiembrie 2024, prima licență de furnizare de biogaz și biometan din țară.

Ce este biometanul și de ce este un gaz “regenerabil”?

Biometanul este un gaz regenerabil, produs din fermentarea deșeurilor organice din gospodării, agricultură sau industrie, ceea ce contribuie și la susținerea economiei circulare.

Este un combustibil neutru din punct de vedere al carbonului, recunoscut în legislația Uniunii Europene ca având zero emisii Scope 1 (emisii directe asociate arderii) sau chiar carbon negative, atunci când este produs din gunoi de grajd animal. Amprenta sa de carbon este de opt ori mai mică decât cea a gazelor naturale (pe baza analizei ciclului de viață)[1].

Care sunt beneficiile utilizării biometanului pentru afacerea ta?

Având proprietăți identice cu cele ale gazelor naturale, biometanul servește acelorași scopuri domestice, industriale și comunitare. La fel ca gazul natural, biometanul este transportabil, stocabil și transformabil, ceea ce îl face o soluție viabilă pentru nevoile de decarbonare ale industriilor consumatoare de energie. Acordurile de cumpărare a biometanului (BPA – Biomethane Purchase Agreements), similar cu cele existente pentru electricitate verde, contribuie la creșterea sectorului biometanului și ajută companiile în atingerea țintelor de decarbonare stabilite.

Biometanul poate fi folosit și drept combustibil verde pentru vehicule, putând fi utilizat sub formă comprimată (bioCNG) sau lichefiată (bioLNG).

Grupul ENGIE, lider în domeniul biometanului

ENGIE este cel mai mare furnizor de biometan pentru întreprinderile din Franța și un jucător de top în Europa. Grupul a semnat contracte de vânzare de biometan în Franța, Marea Britanie, Spania, Belgia și Italia, în valoare totală de 5 TWh în 2023. Tot în 2023, Grupul ENGIE și-a stabilit un obiectiv ambițios, de a produce 10 TWh de biometan pe an în Europa până în 2030, și de a furniza 30 TWh de biometan până în 2030.

Biometanul în România

Piața de biometan din România se află la început, țara noastră pregătindu-se pentru a exploata această resursă regenerabilă și a contribui la atingerea obiectivelor de decarbonare. În acest moment, în România nu există încă producție domestică de biometan. Prin includerea, pentru prima dată, a biometanului în Strategia Națională, adoptată în 2024, s-au pus bazele dezvoltării acestui sector.

Potențialul de producție de biometan în România este estimat la 2 miliarde m3, până în 2030, și 8 miliarde m3 până în 2050[1] (ca referință, consumul național de gaz natural în România în 2023 era de 94.8 TWh sau aproximativ 9 miliarde m3).

Strategia Energetică Națională alocă o importanță crescută gazelor regenerabile și prevede o țintă de 5% biometan în rețeaua de gaz natural, până în 2030, și de 10% până în 2050. Acestea sunt completate de interesul din ce în ce mai mare din partea clienților, în primul rând, datorită țintelor de decarbonare ale marilor companii, unele dintre ele cu obiective de reducere a emisiilor în orizontul de timp apropiat (2030) sau mai îndepărtat (2040-2050) sau chiar cu obiective de atingere Net Zero.

[1] https://www.engie.com/en/activities/renewable-energies/biogas-biomethane

[2] https://www.europeanbiogas.eu/report-reveals-111-bcm-of-sustainable-biomethane-potential-for-2040/