Asociația CSR Nest și ENGIE Romania finalizează proiectul EcoȘcoala 206: model de eficiență energetică și educație de mediu experiențială

Asociația CSR Nest și ENGIE Romania finalizează proiectul EcoȘcoala 206: model de eficiență energetică și educație de mediu experiențială

București, 23 ianuarie 2025. Asociația CSR Nest și ENGIE Romania anunță finalizarea proiectului „EcoȘcoala 206: model de eficiență energetică și educație de mediu experiențială”. Proiectul aduce o abordare inovatoare în educația de mediu și este finanțat de ENGIE Romania, prin intermediul Platformei de mediu pentru București, un program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Bank.

Implementat în perioada martie 2024 – ianuarie 2025, proiectul a transformat Școala Gimnazială nr. 206, din sectorul 6, București, într-un model de bune practici pentru instituțiile de învățământ în ceea ce privește integrarea eficienței energetice și a energiilor verzi. Proiectul a vizat două obiective: creșterea autonomiei energetice a școlii prin instalarea instalarea unui sistem fotovoltaic și crearea și dotarea unui laborator experențial dedicat energiilor verzi.

Sistemul de panouri fotovoltaice de 10 kW permite școlii să producă și să utilizeze energie verde, reducându-și astfel costurile cu energia consumată. În plus, această inițiativă de a deveni prosumator reprezintă un pas concret către sustenabilitate, contribuind la diminuarea amprentei de carbon a instituției și reprezentând un exemplu concret despre beneficiile pe care le are utilizarea energiei regenerabile atât pentru alte instituții, cât și pentru comunitate.

Un alt obiectiv vizat de proiect este crearea unui Laborator de Eficiență Energetică, un spațiu educațional inovator dedicat elevilor din ciclul primar și gimnazial, care le oferă oportunitatea de a învăța despre sursele de energie regenerabilă și despre eficiența energetică. Laboratorul include machete interactive care simulează producerea energiei din surse regenerabile precum vântul, soarele și apa. De asemenea, copiii au oportunitatea de a descoperi  beneficiile unei case inteligente și de a înțelege cum energia cinetică poate genera energie electrică prin pedalarea unor biciclete cu dinam. Aceste resurse captivante permit elevilor să înțeleagă în mod practic importanța utilizării energiei regenerabile, conceptele de eficiență energetică și să exploreze importanța tranziției către un viitor sustenabil din punct de vedere energetic.

Laboratorul este deschis spre vizitare tuturor instituțiilor de învățământ din București și din țară. Programările se pot face prin platforma https://ecoscoala.ro, ca parte din activitățile derulate în cadrul Săptămânii Verzi și a Școalii Altfel.

„Suntem bucuroși să susținem proiecte educaționale care promovează eficiența energetică și energia verde, având ca scop formarea unei generații responsabile față de mediu. Inițiative de acest tip, în plus de scopul educativ au și un impact pozitiv semnificativ asupra comunităților și mediului, contribuind la tranziția către un viitor mai verde și mai prietenos”, a declarat Nicolas Richard, CEO al ENGIE Romania.

„Proiectele de educație pentru mediu pe zona de eficiență energetică trebuie să vină în întâmpinarea elevilor, oferindu-le componente educaționale inovative, astfel încât aceștia să poată învăța în mod practic despre ce înseamnă eficiența energetică, modul în care energia verde se produce și mai ales cât de importantă este aceasta pentru dezvoltarea noastră ca societate sustenabilă. Prin proiectul EcoȘcoala206 ne-am dorit, dincolo de beneficiile pe care le au atât Școala Gimnazială nr. 206 cât și întreaga comunitatea de elevi din București, să creăm un model de bună practici capabil să poată fi scalat în orice comunitate la nivel național” Anda Sebesi, Director de Comunicare Asociația CSR Nest.

„Școala Gimnazială nr. 206 nu a făcut încă parte dintr-un plan mai amplu de reabilitare energetică și suntem bucuroși că am reușit, prin intermediu proiectului EcoȘcoala206, să beneficiem de panouri fotovoltaice. Pentru orice școală din România, beneficiile dezvoltării unui laborator de eficiență energetică sunt multiple. În primul rând implică o componentă educațională inovativă, astăzi foarte importantă pentru elevii din toată țara. Trebuie să învățăm să folosim energia verde, iar din punctul de vedere al educației în acest domeniu, cred că suntem încă la început. Prin urmare, un astfel de laborator dedicat elevilor din școala noastră dar și din celelalte școli din București reprezintă un prim pas”Adriana Iancu, Directorul Școlii Gimnaziale nr. 206 din București.

„Când am intrat prima dată în Laboratorul de Eficiență Energetică, am rămas impresionat de modul în care ne sunt prezentate concepte teoretice în mod practic. Cu toții am văzut turbine eoliene în drum spre mare sau o mulțime de panouri solare în diferite locuri din țară, însă nu m-aș fi gândit că le pot avea, replicate, în miniatură, în școala mea și că, ori de câte ori vreau, sunt doar la un <vă rog> distanță să le privesc din nou și să înțeleg mai bine fenomenele fizice din spatele producerii de energie verde” –  elev în clasa a VIII a, la Școala Gimnazială nr. 206 din București.

Proiectul EcoȘcoala 206 demonstrează cum investițiile în educație și sustenabilitate pot transforma nu doar spațiile fizice, ci și modul în care comunitățile înțeleg și adoptă soluțiile prietenoase cu mediul. Putem face pași semnificativi către un viitor mai responsabil dacă oferim elevilor și profesorilor instrumente inovatoare și practice.” – Alina Kasprovschi, Director Executiv Fundația Comunitară București.

Proiectul EcoȘcoala 206 se aliniază direcțiilor din Strategia Națională privind Educația pentru Mediu și Schimbări Climatice (2023-2030), care promovează inițiativele educaționale pentru reducerea amprentei de carbon.

Persoana de contact CSR Next:

Anda Sebesi, Director de Comunicare Asociația CSR Nest, e-mail: anda.sebesi@csrnest.ro, mobil: 0721.213.789

Despre Asociația CSR Nest

Asociația CSR Nest este o organizație neguvernamentală înfiinţată în anul 2010, cu scopul de a promova responsabilitatea socială în rândul societăţii civile şi al companiilor. Din 2016, organizația și-a stabilit ca direcție strategică protejarea mediului, prin promovarea unui comportament responsabil față de mediu, printr-o serie de programe educaționale la nivel național adresate cetățenilor precum și prin implicarea acestora în acțiuni de ecologizare. În ultimii 5 ani, asociația a implementat proiecte de sustenabilitate care se subsumează conceptului de ESG pentru peste 25 de companii multinaționale și românești și a lucrat cu peste 20 de autorități locale din toate regiunile țării pentru proiecte de dezvoltare comunitară durabilă. În plus, contribuie la îmbunătățirea impactului pe care îl au ONG-urile în societatea din România, prin implementarea de proiecte de dezvoltare organizațională. Pentru mai multe detalii despre Asociația CSR Nest, vă rugăm vizitați www.csrnest.ro.

Despre Platforma de mediu pentru București

Platforma de mediu pentru București este un program strategic inițiat de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România care sprijină colaborarea între organizații non-profit, autorități publice, societate civilă, companii și cetățeni pentru crearea unei viziuni comune de mediu pentru oraș. Lansată în 2021, Platforma a urmărit să adreseze problemele de mediu ale orașului prin trei direcții esențiale: cercetare, finanțare și colaborare. A colectat date și exemple concrete pentru a înțelege provocările de mediu și soluțiile propuse de societatea civilă, a mobilizat resurse financiare pentru implementarea și scalarea acestora și a creat un cadru de colaborare între ONG-uri, companii private și administrația publică. În primii trei ani, Platforma a finanțat 36 de proiecte cu peste zece milioane de lei.

Despre ENGIE Romania

Grupul de companii ENGIE Romania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, producție din surse regenerabile și furnizare de energie electrică, precum și soluții verzi și servicii tehnice pentru instalaţii de gaze naturale şi centrale termice. ENGIE Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de aproape 2.250.000 de clienţi, operează o reţea de distribuţie de 23.255 km, deţin o capacitate de producție din surse verzi de 202 MW şi au peste 4.300 de angajaţi. Grupul ENGIE Romania a realizat investiții în valoare de 6.760 milioane de lei din 2005 până la 31 decembrie 2023.

Contact presă ENGIE Romania:

Email: birouldepresa.ro@engie.com