În perioadele 25-26 decembrie 2024 și 1-2, 6-7 ianuarie 2025, numărul de Call Center ENGIE nu va fi disponibil. Te invităm să verifici programul centrelor noastre de relații cu clienții aici sau să folosești formularul de contact online.

CarbON/OFF:

Calculatorul tău pentru reducerea amprentei de carbon, oferit de ENGIE

Calculator

Ce înseamnă și cum se calculează amprenta de carbon?

Amprenta de carbon, denumită și amprenta CO2, reprezintă emisiile totale de gaze cu efect de seră pe care o organizație, un eveniment, un produs sau o persoană le produce într-un anumit interval de timp. Gazele cu efect de seră, generic denumite emisii de CO2, sunt rezultatele diverselor activități pe care omul le întreprinde ca urmare a dezvoltării și progresului: transport, consumul de combustibili, alimente, produse fabricate, materiale, lemn, drumuri, clădiri, servicii etc.

Iată mai jos cum poți să afli propria ta amprentă de carbon și totodată cum o poți reduce astfel încât să poți contribui la un viitor sustenabil.

Introducere date

Introduci datele în calculator

Pentru a putea calcula emisiile de carbon trebuie să răspunzi la cateva întrebări aici.

Rezultat

Îți oferim rezultatul

În funcție de răspunsurile tale vei primi un rezultat calculat în mod individual, personalizat.

Reducere amprentă de carbon

Reducem împreună amprenta CO2

Iți oferim câteva sfaturi simple și ușor de adoptat în viață de zi cu zi, astfel încât să poți reduce chiar de mâine amprenta ta carbon.

houseCasa ta
directions_carTransport
flightCălătorii
În ce oraș locuiești?
info
Dacă nu găsești în listă orașul tău, alege orașul cel mai apropiat de tine
keyboard_arrow_down

Selectează tipul de locuință

Câte camere are apartamentul?

Blocul a fost reabilitat?
  • izolarea termică a pereţilor exteriori ai blocului;
  • înlocuirea ferestrelor întregului bloc şi a uşilor exterioare existente cu unele superioare calitativ, care vor izola mai bine fiecare încapere;
  • termo-hidroizolarea acoperişurilor sau a terasei / termoizolarea planşeului de peste ultimul nivel, în cazul existenţei sarpantei;
  • izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter;
  • demontarea instalaţiilor şi echipamentelor aflate pe faţadele si terasa blocului de locuinţe precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică;
  • lucrări de refacere a finişajelor anvelopei.

În ce perioadă a fost construită casa?

Care este nivelul de izolație al clădirii?
info
O clădire este considerată reabilitată dacă are izolate următoarele: toți pereții (inclusiv ferestrele), acoperișul și subsolul. Dacă doar o parte dintre acestea sunt reabilitate înseamnă că acea clădire nu este reabilitată.

Câte nivele are casa?

Cât este înălțimea per etaj?
info
Trebuie introdusă înălțimea aproximativă de la podea la tavan.
sub 2.20 m
peste 3 m

Cât de mare este suprafața utilă a locuinței?
info
Suprafața utilă este suma tuturor spaţiilor prin care se poate trece și care pot fi mobilate șau amenajate. Concret, aceasta cuprinde: camerele de zi, dormitoarele, băile, bucătăria, toate spațiile de depozitare închise sau deschise și holurile
m2

Câte persoane locuiesc în casă?
info
Trebuie să selectezi numărul de persoane care locuiesc permanent
1
10

Care este sursa principală de încălzire a locuinței?

Ai centrală termică?

Este centrala ta mai veche de 7 ani?

Este o centrală în condensare?

Cât este temperatura medie în casa ta?
sub 18 °C
peste 24 °C

Cât este consumul lunar estimat de energie electrica?
sub 50 kWh
peste 500 kWh

Ai instalate panouri fotovoltaice?

Ce tip de autoturism personal deții?

Câți km conduci săptămânal?
50 km
500 km

Câte ore pe saptamană mergi cu transportul în comun?
  0 h 0 - 5 h 5 - 10 h 10 - 15 h
Autobuz
Microbuz
Metrou
Tramvai

Câte zboruri anuale scurte (maxim 3h30) ai?
info
Un zbor reprezintă un singur segment (un singur zbor, efectuat între 2 aeroporturi). Zborurile dus-întors includ 2 segmente de zbor.
0
24

Câte zboruri anuale lungi (peste 4 h) ai?
info
Un zbor reprezintă un singur segment (un singur zbor, efectuat între 2 aeroporturi). Zborurile dus-întors includ 2 segmente de zbor.
0
12

Mulțumim pentru răspunsuri!
Apasă pe butonul Vezi rezultate și imediat îți calculăm amprenta de carbon.

Vrei sa primesti pe e-mail intregul raport cu recomandarile sustenabile ale ENGIE?

Ești !
Amprenta ta este de , iar media din România este de 5.9 tone!

Iată mai multe detalii despre amprenta ta de carbon. Este așa cum te așteptai?

Casa mea
Transport
Călătorii
Casa mea Transport Călătorit
ro-map
Media in Romania
5.90 tone
emoji_people
Amprenta ta
house
Casa mea
directions_car
Transport
flight
Călătorii
forest

Recomandări pentru reducerea amprentei de CO2

Ne bucurăm că faci primii pași pentru reducerea amprentei de carbon și îți dorești să protejezi astfel mediul înconjurător. Pentru că ne dorim să fim alături de tine în această trecere către o planetă mai verde, am pus laolaltă mai multe idei pe care să le poți adopta treptat.

description
Schimbă contractul tău de energie electrică convențională cu unul de energie verde produsă din surse 100% regenerabile. Poți încheia un contract aici, simplu și rapid.
mail
Alege să primești factura pe e-mail! Pe lângă beneficiile aduse naturii, primești factura imediat ce a fost emisă și te bucuri de posibilitatea de a o accesa și plăti de oriunde, oricând dorești, direct din e-mailul cu factura.
device_thermostat
Setează o temperatură potrivită în casă, atât iarna, cât și vara. Iarna, fiecare grad în minus al termostatului tău inteligent poate reduce consumul cu până la 5%, iar vara, cu fiecare grad în plus, poți reduce consumul cu până la 6%. Poți vedea aici mai multe sfaturi pentru economie de energie care în final contribuie la o reducere a amprentei de carbon.
directions_bike
Mergi cât mai mult posibil pe jos, cu biciclete, trotinete sau cu transportul în comun.
airplanemode_active
Planifică-ți cât mai puține călătorii cu avionul în decursul unui an. Cantitea de emisii de carbon pe km este cea mai mare pentru călătoria cu avionul.
restaurant
Cumpără cât mai multe produse locale și de sezon întrucât acestea au un impact mai mic asupra mediului datorită unui transport pe distanțe reduse și a unei conservări mai reduse. În plus, alege alimente care nu sunt ambalate. Și ambalajul are un impact asupra mediului care trebuie luat în considerare.
shopping_cart
Cumpără doar atât cât ai nevoie. De fiecare dată când intenționezi să faci o nouă achiziție, gândește-te cât îți propui să folosești acel produs și împarte prețul de achiziție la durata lui de utilizare pentru a verifica dacă merită. Totodată, gândește-te ce poți face cu produsul vechi astfel încât acesta să fie reciclat sau, în anumite cazuri, poate fi folosit în continuare de altcineva (ex: mobilier, haine etc.).
recycling
Încearcă să produci cât mai puține deșeuri, dar și să le reciclezi selectiv pentru a reduce utilizarea materiilor prime.
cloud_download
Nu stoca date inutile în cloud. Serverele de date au nevoie de multă energie electrică pentru a funcționa sau pentru a le fi asigurată o ventilare corectă 24/7.
real_estate_agent

Acordă atenție centralei și instalației termice:

  • Poți înlocui centrala veche, clasică cu una nouă, în condensare, iar consumul de energie va scădea cu până la 20%.
  • Deoarece aproximativ 15% din consumul total de energie este utilizat pentru încălzirea apei, este important să te asiguri că țevile sunt izolate, pentru a nu pierde căldură. Astfel, consumi mai puțin și eviți risipa apei calde.
emergency_share

Alege un termostat inteligent, care sa iti permita sa ajustezi de la distanta temperatura optima:

  • Iarna, fiecare grad în minus la termostatul tău inteligent poate reduce consumul cu până la 5%.
  • Evită să oprești centrala termică. În acest mod, locuința se va răci, iar ulterior, consumul de energie va fi mai mare pentru a o reîncălzi. Cel mai potrivit este prin urmare să o setezi pe o temperatură ambientală redusă.
  • Atunci când pleci de acasă pentru mai mult de 24 de ore, este recomandată reducerea temperaturii ambientale la 16°C. Dacă perioada în care ești plecat depășește 2 zile, poți reduce temperatura la 8°C, urmând să revii la parametri inițiali la întoarcerea acasă.
heat_pump

Pompele de căldură aer-apă sunt soluţii pentru încălzire sau răcire cu emisii reduse de carbon, care utilizează aerul din exterior ca sursă de energie. În cazul în care ai o centrală veche, pe care dorești să o înlocuiești cu o soluție hibridă de centrală în condensare pe gaz și o pompă de căldură electrică, ENGIE îți oferă soluția perfectă prin Thermo Hybrid Combo.

ac_unit

Răcoreşte eficient locuința: energia electrică utilizată de aparatul de aer condiționat poate reprezenta până la 25% din consumul total. Vara, setează aparatul de aer condiționat la aproximativ 25°C. Cu fiecare grad în plus, poți reduce consumul cu până la 6%.

energy_savings_leaf

Redu consumul electrocasnicelor tale aleagând aparate din clasa energetică A. Trecând de la o clasă energetică inferioară la una superioară, consumul de energie poate fi diminuat cu până la 20%.

solar_power

Fii mai verde şi economiseşte lunar până la 40% la factura de energie electrică instalând o soluţie completă şi personalizată de panouri fotovoltaice.

electric_car

Alege împreună cu o mașină electrică care are 0% emisii de carbon şi o soluție integrată de mobilitate electrică.

electric_car

Atunci cand sunt alimentate cu energie verde, masinile electrice nu genereaza emisii de carbon. Multumită soluțiilor noastre de mobilitate electrică, putem deveni partenerul tau de încredere în călặtoria catre un viitor mai verde. Vezi mai multe detalii aici.

emoji_objects

Iluminează-ţi casa inteligent

  • Poți înlocui becurile clasice cu cele de tip LED, care consumă de până la 5 ori mai puțin.
  • Adaptează gradul de iluminare la nevoile tale și economisești energie. Atunci când nu poți beneficia de lumina naturală, optează pentru iluminarea camerei cu ajutorului unui variator electric. El te ajută să reglezi intensitatea luminii și să reduci consumul de energie. Până la 30% din consumul total de energie este utilizat pentru iluminarea locuinței.
  • Adaptează gradul de iluminare la nevoile tale și economisești energie. Atunci când nu poți beneficia de lumina naturală, optează pentru iluminarea camerei cu ajutorului unui variator electric. El te ajută să reglezi intensitatea luminii și să reduci consumul de energie. Până la 30% din consumul total de energie este utilizat pentru iluminarea locuinței.