Energia eoliană

Energia eoliană reprezintă o sursă importantă de energie, contribuind la realizarea tranziției energetice. La nivel mondial, energia eoliană reprezintă în prezent 591 GW capacitate instalată și devine energia prioritară pentru producția de electricitate.

ENGIE deține 11,8 GW capacitate instalată de energie eoliană la nivel global, dintre care 5,9 GW în Europa.


Energia eoliană este de 2 tipuri: terestră și offshore.

Care sunt avantajele energiei eoliene?

  • Nelimitată;
  • Curată;
  • Competitivă din punct de vedere economic;
  • Disponibilă local;
  • Variabilă, dar previzibilă într-o anumită măsură;
  • Fără emisii de gaze cu efect de seră (fiecare KWh produs de către un parc eolian permite evitarea unor emisii de 500 până la 600 de grame de CO2);
  • Costuri de producție scăzute odată cu evoluția tehnologiilor.

Proiectele Grupului ENGIE

Centrul de management al energiilor regenerabile din Franța:

Este un centru unic în Europa, care asigură la distanță managementul și securitatea a circa 100 de parcuri eoliene și 17 centrale fotovoltaice, respectiv 825 de turbine eoliene și 105.000 de panouri fotovoltaice în Franța, Belgia, Italia, Germania, Polonia, România și Țările de Jos, cu ajutorul aplicației Darwin, o platformă digitală unică de gestionare a datelor activelor noastre de producție de energie din surse regenerabile.

Parcurile eoliene participative, Belgia:

Finanțarea participativă înseamnă, în primul rând, posibilitatea fiecăruia de a lua parte la proiecte ambițioase și a se implica în realizarea lor. În cadrul proiectului participativ de producție a energiei electrice din surse regenerabile, ENGIE oferă riveranilor posibilitatea de a beneficia de energie curată, produsă pe plan local, dar și de a-și face auzită și luată în considerare opinia prin implicarea directă în proiect.

Parteneriatul dintre ENGIE și Air Products, Franța:

Air Products și ENGIE inovează împreună semnând un parteneriat care certifică trasabilitatea energiei electrice verzi cu ajutorul unui blockchain. Acest contract introduce o schimbare în modelul relațional client/furnizor, privilegiind o abordare de tip parteneriat și o trasabilitate a lanțului de producție a produsului final care utilizează energia verde.

Grupul ENGIE are drept obiectiv să dețină o capacitate de producție de energie electrică din surse eoliene de 12 GW la nivel global.