Energia geotermală

Energia geotermală este o sursă de energie regenerabilă locală și ecologică, eficientă din punct de vedere economic. Aceasta oferă un potențial considerabil de a genera căldură și energie în același timp. ENGIE valorifică acest potențial ridicat și include energia geotermală într-un mix energetic ce va ajuta la îndeplinirea obiectivului de 0 emisii de dioxid de carbon. Grupul dezvoltă activitățile geotermale în Franța și în întreaga lume. Astăzi, energia geotermală este utilizată în 90 de țări, iar unele state ea reprezintă până la 22% din producția internă de energie.

Ce este energia geotermală?

Energia geotermală este o formă de energie derivată din căldura emanată din interiorul Pământului prin roci și fluide subterane. Această resursă este folosită pentru a produce energie electrică și termică, distribuită apoi în rețele. Utilizarea ei rămâne încă limitată în prezent în comparație cu potențialul său uriaș.

Energia geotermală poate fi derivată în trei forme, în funcție de sol și de
nevoile de utilizare:

Energie geotermală pentru clădiri

Energia este situată la o adâncime de doar câțiva zeci de metri și poate fi folosită pentru a încălzi sisteme mici cu ajutorul pompelor de căldură. Energia este utilizată într-o singură clădire sau într-un cartier ecologic.

Energia geotermala pentru cladiri
Retele de incalzire

Rețele de încălzire (temperatură medie)

Energia este situată la adâncimi de câteva sute de metri, la temperaturi cuprinse între 30°C și 90°C. Rețelele de încălzire cu energie geotermală pot alimenta cu căldură și pot răci cartiere, parcuri industriale sau chiar orașe întregi.

Energie geotermală de temperaturi înalte

Energia este situată la adâncimi cuprinse între 2.000 și 3.000 de metri, la temperaturi de peste 150°C. Căldura din subsol este apoi transformată în energie electrică.

Energia geotermala de temperaturi inalte

Din punct de vedere tehnologic, energia geotermală răspunde cererii de energie fără emisii de carbon. În funcție de caracteristicile subsolului, energia geotermală poate fi utilizată pentru a produce energie electrică regenerabilă, căldură și răcire pentru orașe, zone industriale sau eco-cartiere.

Care sunt avantajele energiei geotermale?

Este disponibilă în permanență

Această energie disponibilă permanent poate fi utilizată pentru a suplimenta energia solară și eoliană. Căldura produsă din energia geotermală nu necesită mijloace specifice de stocare, deoarece se găsește chiar în subsol. Resursele folosite pentru producerea energiei geotermale nu sunt niciodată epuizate și sunt reînnoite în mod natural.

O resursă curată

Energia geotermală are un impact foarte scăzut asupra mediului, fiind sursa ideală pentru furnizarea locală de energie regenerabilă care respectă cele mai stricte caracteristici și reglementări aplicabile clădirilor.

O resursă locală disponibilă oriunde

Rezervele geotermale pot fi găsite pe fiecare continent. Astăzi, tehnologia este disponibilă pentru dezvoltarea energiei geotermale, în funcție de formațiunile geologice și de compoziția rocii.

O resursă rentabilă din punct de vedere economic

Pe măsură ce energiile combustibililor fosili devin mai rare și mai scumpe, energia geotermală oferă o perspectivă promițătoare în ceea ce privește controlul costurilor energiei pe termen mediu și lung.