În perioadele 25-26 decembrie 2024 și 1-2, 6-7 ianuarie 2025, numărul de Call Center ENGIE nu va fi disponibil. Te invităm să verifici programul centrelor noastre de relații cu clienții aici sau să folosești formularul de contact online.

Energia solară

Anual, energia solară produce de 20 de ori mai mult decât nevoile energetice mondiale. Cu toate acestea, ea nu reprezintă astăzi decât 1% din capacitățile de producție de energie electrică la nivel mondial.

Obiectivul ENGIE este de a dezvolta această energie curată și inepuizabilă în cadrul mixului său energetic, Grupul fiind prezent pe întregul lanț valoric: de la cercetare până la fabricarea și implementarea echipamentelor necesare.

Care sunt avantajele energiei solare?

  • O sursă nelimitată de energie pentru umanitate;
  • Competitivă;
  • Cu un potențial major de dezvoltare. Energia solară ar putea atinge 16% din producția totală de energie electrică în 2050;
  • Emisii reduse de CO2.

ENGIE deține 4,2 GW capacitate instalată de energie solară la nivel global, dintre care 1,3 GW în Europa.

De-a lungul timpului, ENGIE a investit în diferite tehnologii ce vizează energia solară, punând accent pe soluțiile cele mai inovatoare. Parcul nostru fotovoltaic regrupează centrale solare termice cu concentrarea radiației solare, celule fotovoltaice organice, soluții de producție centralizată și descentralizată, uneori combinate cu capacități de înmagazinare.

Cum funcționează energia solară?

Panouri solare fotovoltaice

Această tehnologie transformă radiațiile solare în energie electrică cu ajutorul celulelor fotovoltaice. Expuse la lumină, acestea absorb energia fotonilor și pun în mișcare electronii din câmpul electric intern. Electronii de pe suprafața celulei generează un curent electric continuu. Celula fotovoltaică produce o tensiune joasă (circa 0,6 V), de aceea celulele sunt conectate în serie și formează un modul fotovoltaic, denumit și panou fotovoltaic. Aceste panouri interconectate formează o centrală, care produce curent continuu, transformat în curent alternativ de către un invertor. Odată trecut prin transformator, curentul este adus la tensiunea necesară pentru a fi injectat în rețeaua de transport.

Panouri solare fotovoltaice
Panouri solare termodinamice

Panouri solare termodinamice

În zonele foarte însorite se utilizează o altă tehnologie denumită ,,energie termodinamică în condensație’’. Această tehnologie utilizează căldura razelor solare. Ea poate fi dezvoltată conform mai multor procedee dintre care cel mai frecvent este cel al oglinzilor cilindro-parabolice. Razele sunt concentrate, prin intermediul acestor oglinzi, într-un tub care conține un fluid caloportor. La rândul său, fluidul încălzește apa, pentru a produce vapori sub presiune și pune în mișcare o turbină cuplată la un alternator electric. Aburul ieșit din turbină este trimis în condensator, unde redevine apă, care intră în schimbătorul de căldură. Pentru energia solară termodinamică este necesară o suprafață între 2 și 3 hectare pentru a atinge o capacitate instalată de 1 MW.

Proiectele Grupului ENGIE

Alata, o centrală hibridă din Corsica, regrupează producția solară și înmagazinarea

Centrala fotovoltaică din Alata, Corsica de Sud, regrupează o producție de energie regenerabilă, o soluție de înmagazinare și o gestiune inteligentă a energiei. Grație acestui Smart Grid Solar, surplusul de producție de energie produs în intervalele foarte însorite este înmagazinat pentru a fi imediat injectat în rețea într-un mod programat. Prin acest proiect, este produsă energia electrică ce permite alimentarea permanentă a peste 1000 de locuințe de pe teritoriul corsican.

Power Corner, energia solară aduce energia electrică în satele din Africa

Proiectul Power Corner este o inovație care oferă populației rurale acces la energie electrică prin intermediul unei conexiuni la o mini-rețea și a unei unități de producție cu panouri fotovoltaice containerizată. Această soluție reprezintă un model de afacere participativă care implică comunitatea rurală. Prima instalare a fost făcută la Ketumbeine, în nordul Tanzaniei, într-un un sat de 161 de locuințe situat la 36 km de rețeaua națională de energie electrică.

Kathu, o centrală solară termică cu concentrarea radiației solare

Centrala solară termică cu concentarea radiației solare situată în provincia Capului de Nord, în Africa, cu o capacitate de 100 MW, utilizează tehnologia cilindro-parabolică. Centrala este dotată cu un sistem de înmagazinare pe bază de săruri topite, care oferă o autonomie de 4 ore, permițând astfel să limiteze caracterul intermitent al acestui tip de energie.

Heliatek, o nouă tehnologie: panouri fotovoltaice organice

Acoperișul colegiului Mendes-France, din La Rochelle, a fost echipat cu celule fotovoltaice organice. Acestea permit o producție de energie electrică verde pe acoperișuri ușoare, plate sau curbate, având avantajul unui montaj și a unei reciclări rapide. ENGIE și Heliatek s-au asociat pentru a propune această soluție inovatoare pentru producția de energie electrică.