Hidrogenul verde este un gaz regenerabil produs prin electroliza din apă, cu ajutorul energiei eoliene, hidroelectrice și solare. Asemănător gazului natural, hidrogenul verde poate fi folosit pentru a încălzi locuințe, pentru a alimenta vehicule și a produce energie electrică. Cea mai importantă caracteristică a lui este că, folosit în procese de producție, emană numai vapori de apă și energie sub formă de căldură, fără a emite CO2.
Hidrogenul verde se poate adăuga într-o rețea de gaze naturale și astfel putem reduce emisiile de dioxid de carbon, devenind mai prietenoși cu mediul înconjurător.
O componentă esențială a mixului energetic:
- stochează energie și o pune la dispoziție atunci când sursele regenerabile nu pot produce;
- ajută la dezvoltarea unor forme mai durabile de mobilitate;
- contribuie la decarbonizarea industrială.
La nivel global, ENGIE reprezintă un jucător important în hidrogenul regenerabil și operează pe întreaga lungime a ciclului de viață al hidrogenului – de la producția de energii regenerabile până la utilizarea finală. Obiectivul nostru este de a deveni lider în producția de hidrogen verde la scară largă, iar în acest scop ne concentrăm pe trei direcții principale de dezvoltare: utilizări industriale, mobilitate și hidrogen ca vector energetic.
Grupul ENGIE își propune ca până în 2030 să instaleze 4 GW de hidrogen verde și lucrează deja la 30 de proiecte. Acești 4 GW ar acoperi 16% din consumul total de energie al României din anul 2020. Potențialul estimat al producției globale de hidrogen verde este de circa 33 GW capacitate instalată până în 2030, pe baza proiectelor de electroliză cunoscute până în prezent.