Piața de energie: Criza energetică – stimul pentru energia regenerabilă

Piața de energie: Criza energetică – stimul pentru energia regenerabilă

Evoluția prețurilor pe piața de energie

Ȋn primele nouă luni ale anului 2023, piața de energie din România a avut parte de numeroase provocări, ca urmare a instabilității pieței în plan internațional, manifestată, în primul rând, la nivelul prețurilor. Deși, odată cu începutul anului 2023, prețurile au intrat pe un trend descendent care a dus la o ușoară stabilizare, costurile energiei rămân într-o zonă de volatilitate ridicată. Acest nivel scăzut de predictibilitate din piața de energie a transformat securitatea energetică într-o prioritate, atât la nivel european, cât și național. Consumatorii din România, rezidențiali și non-rezidențiali, au resimțit din plin evoluțiile din această piață, iar vulnerabilitatea lor a fost una crescută. În încercarea de a-i proteja, statul român a adoptat o serie de măsuri pentru reglementarea temporară a pieței de energie, măsuri care, în consecință, au impactat buna funcționare a pieței. Cea mai importantă reglementare de acest tip, aplicabilă până la 31 martie 2025, este plafonarea prețurilor la energie. Pentru clienții non-casnici, valorile prețurilor finale plafonate pot fi consultate aici.

Tendințe în aprovizionarea cu energie – viitorul este verde

Odată cu izbucnirea crizei din energie, s-a putut observa un interes din ce în ce mai mare pentru implementarea unor mijloace alternative de furnizare a energiei. Conform datelor disponible, în primul semestru al anului 2023 capacitatea instalată în regenerabile, la nivelul Europei, a înregistrat o creștere de 5% față de anul 2022 și de 21%, comparativ cu anul 2021. Această orientare către soluțiile verzi se remarcă în special în mixul energetic, atât la nivel european, cât și în România. Raportat la al doilea semestru al anului 2022, în primul semestru al anului 2023 mixul surselor energetice al României prezintă următoarele evoluții: o scădere considerabilă a cantității de energie electrică produsă din gaze naturale (-26%) și cărbune (-20%), iar pe segmentul de energii regenerabile vedem creșteri susținute: solar (+9%), eolian (+31%). O altă tendință pe care o putem observa la nivelul Europei, ca urmare a reducerii livrărilor de gaze naturale rusești, este creșterea gradului de umplere a depozitelor de gaze naturale – dacă în 2020 acestea atingeau 74% din capacitate, în 2022 observăm un nivel de umplere de 97%, ceea ce, cumulat cu reducerea consumului energetic la clienții finali (-15% rezidențial și -25% industrial), contribuie, pe termen scurt, la reducerea riscului fizic pe piața de energie. Tendințele vizibile la nivel european sunt propagate și în România, unde depozitele de gaze naturale au un grad de umplere mai mare decât în anii precedenți, în acest moment țara noastră depășind deja capacitatea maximă de înmagazinare.
În acest context, devine o certitudine faptul că sursele regenerabile sunt viitorul aprovizionării cu energie, atât la nivel european cât și național.

Cum s-au adaptat companiile noilor realități din economie

Criza energetică a reprezentat un adevărat test de reziliență pentru mediul de business din România. Companiile au fost nevoite să își reevalueze activitățile și necesarul energetic, astfel încât să își asigure supraviețuirea. Desigur, au fost și afaceri pentru care astfel de alternative nu au fost disponibile și au fost nevoite să suspende temporar sau chiar să își oprească definitiv activitatea.

Pentru multe firme din Romania, această perioadă a reprezentat un punct de cotitură în ceea ce privește furnizarea de energie. Tot mai multe companii au investit în energie verde, în special în sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea propriei energii – dacă la finalul lui 2022 numărul companiilor care își produceau propria energie era de 4.200, numărul acestora a crescut semnificativ încă din primele luni ale anului 2023, la finalul lunii februarie existând deja peste 5.400 de prosumatori non-rezidențiali în România. Prin implementarea soluțiilor de acest tip, companiile nu doar că își reduc semnificativ costurile energetice, ci își diminuează considerabil și amprenta de carbon, manifestând grijă și responsabilitate față de mediul înconjurător.

ENGIE este alături de partenerii săi și dorește să pună la dispoziția acestora cele mai bune soluții energetice, astfel încât să beneficieze de performanță crescută și de toate resursele necesare bunei desfășurări a activităților. ENGIE oferă o gamă variată de soluții pentru companii, de la servicii convenționale de furnizare a energiei, pâna la mijloace de producere a energiei verzi și sisteme complexe de electromobilitate, toate adaptabile nevoilor specifice de business.