În perioadele 25-26 decembrie 2024 și 1-2, 6-7 ianuarie 2025, numărul de Call Center ENGIE nu va fi disponibil. Te invităm să verifici programul centrelor noastre de relații cu clienții aici sau să folosești formularul de contact online.
Pompa de caldură aer-apă – soluția sustenabilă pentru ȋncălzirea eficientă a spațiului tău de lucru

Pompa de caldură aer-apă – soluția sustenabilă pentru ȋncălzirea eficientă a spațiului tău de lucru

O pompă de căldura hibridă aer-apă reprezintă una dintre cele mai moderne soluții pentru reducerea costurilor de ȋncălzire, oferind un grad de eficiență mult mai mare ȋn comparație cu sistemele tradiționale de ȋncălzire prin utilizarea energiei din mediu.

Folosind aerul exterior ca sursă de energie regenerabilă, soluția de ȋncălzire cu pompă de căldură hibridă aer-apă ȋți oferă multiple avantaje pentru spațiul tău de lucru.

Cum funcționează un sistem format dintr-o pompă de căldură aer-apă și o centrală termică?

Sistemele hibride cu pompă de căldură aer-apă sunt echipamente care conțin, pe lângă pompa de căldură, și o unitate interioară de tip centrală termică.
Pompa de căldură aer – apă transferă energia termică dintr-un mediu în altul. În modul încălzire, pompa extrage căldura și umezeala din aerul exterior, iar compresorul încălzește agentul frigorific la o temperatură mai ridicată astfel încât să faciliteze transferul de căldură către interior. Pentru momentele în care temperatura exterioară scade considerabil și e nevoie de o temperatură mai mare a agentului termic, centrala termică preia încălzirea astfel încât sistemul să ofere tot timpul eficiență energetică sporită. Temperatura exterioară medie la care se face trecerea între cele două echipamente este în jurul valorii de -10 grade Celsius.
Pompa de căldură poate funcționa atât iarna, pentru încălzire, cât și vara pentru răcirea spațiilor. Pur și simplu aceasta inversează procesul, însă are nevoie de ventiloconvectoare pentru dispersia aerului rece. În plus, pentru a reduce semnificativ consumul de energie electrică, este recomandat ca, alături de această soluție hibridă, să se instaleze şi panouri fotovoltaice. Vezi detalii despre soluția noastră de panouri fotovoltaice.
Eficiența unei pompe de căldură aer-apă este măsurată prin coeficientul său de performanță (COP), care reprezintă raportul dintre producția de căldură și cantitatea de energie electrică utilizată pentru funcționarea pompei de căldură. COP poate avea o valoare cuprinsă între 3 și 5. Cu cât mai ridicat este acest coeficient de performanță, cu atât mai rentabilă și mai eficientă din punct de vedere energetic este pompa de căldură. De exemplu, un COP cu o valoare de 3 presupune că pentru 1 kWh de energie electrică obținem 3 kWh de energie termică.

Care sunt principalele avantaje ale utilizării unei pompe de căldură aer-apă?

  • Eficiență energetică: Pompele de căldură aer-apă au o eficiență energetică ridicată, deoarece pot extrage căldură din aer chiar și atunci când temperatura exterioară a aerului este de până la -20°C. Astfel, ele pot furniza căldură la un cost mai mic decât sistemele tradiționale de încălzire.
  • Economii de costuri: Pompele de căldură aer-apă pot oferi economii semnificative de costuri față de sistemele tradiționale de încălzire, datorită coeficientului de performanță ridicat.
  • Soluție prietenoasă cu natura: Pompele de căldură aer-apă au emisii scăzute, folosind energia naturii și putând contribui la reducerea amprentei de carbon a afacerii tale.
  • Eficiență ridicată ȋn orice anotimp: Pompele de căldură aer-apă pot fi utilizate atât pentru încălzirea, cât și pentru răcirea spațiului tău de lucru, având o eficiență ridicată pe tot parcursul anului.
  • Durată lungă de viață: Cu o întreținere adecvată, o pompă de căldură aer-apă poate avea o durată de viață de până la 25 de ani de la data punerii în funcțiune.
  • Cost de mentenanță redus comparativ cu orice alt sistem de încălzire: Pompele de căldură necesită mai puțină întreținere decât sistemele de încălzire cu combustie.
  • Compatibilitate cu alte sisteme și echipamente, în funcție de nevoie de consum: Un avantaj important al pompelor de căldura este acela că se pot utiliza pentru toate echipamentele termice: boiler, ventiloconvectoare, radiatoare (calorifere), încălzire prin pardoseală, panouri solare.

Cu soluțiile de la ENGIE, beneficiezi de servicii tehnice complete, precum şi de un sistem de plată avantajos. Ai instalarea, punerea ȋn funcțiune şi serviciile de verificare şi revizie tehnică asigurate de specialiştii ENGIE, iar pentru echipamentele şi serviciile incluse ȋn pachet sistemul de plată este cu sau fără avans.
Pentru mai multe detalii privind pachetele cu pompă de căldură oferite de ENGIE, accesează pagina Pompă de căldură | ENGIE.