În perioadele 25-26 decembrie 2024 și 1-2, 6-7 ianuarie 2025, numărul de Call Center ENGIE nu va fi disponibil. Te invităm să verifici programul centrelor noastre de relații cu clienții aici sau să folosești formularul de contact online.
Poziția Grupului ENGIE privind criza din Ucraina

Poziția Grupului ENGIE privind criza din Ucraina

Grupul ENGIE condamnă invadarea Ucrainei și își exprimă susținerea pentru toți cei afectați de această situație. Consiliul de Administrație al Grupului s-a reunit pentru a discuta consecințele evenimentelor care prejudiciază suveranitatea Ucrainei și și-a exprimat îngrijorarea legată de situația actuală, care pune în pericol viețile civililor și pacea în Europa. Referitor la contextul actual, toți membrii Consiliului de Administrație sprijină unanim deciziile luate de Uniunea Europeană și face următoarele precizări:

  • Grupul ENGIE nu este implicat în niciun proiect sau activitate industrială în Rusia și nu derulează niciun proiect de investiție pe teritoriul acestei țări.
  • În contextul tot mai tensionat de pe piețele de energie, ENGIE va depune toate eforturile pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale pentru clienții săi. Contractele de aprovizionare pe termen lung cu Gazprom au reprezentat, în 2021, aproximativ 20% din vânzările de gaze ale grupului și respectiv consumul acoperit de acesta la nivel mondial.
  • În condițiile în care se va lua decizia impunerii unor sancțiuni la nivel european de natură a afecta livrările de gaze din Rusia, acestea reprezentând circa 40% din necesarul de gaze la nivel european, Grupul ENGIE se va conforma în totalitate acestora. În aceste circumstanțe excepționale, guvernele și autoritățile de reglementare vor trebui să ia măsuri date fiind dificultățile semnificative care se vor prefigura cu privire la furnizarea de gaze naturale pentru 2022 și 2023. În acest sens, Grupul își exprimă disponibilitatea de a lucra îndeaproape cu autoritățile.
  • ENGIE dispune de un portofoliu de aprovizionare format din contracte pe termen lung cu Norvegia, Olanda, Rusia, Algeria și SUA, portofoliu care include și aprovizionarea cu gaz natural lichefiat. În acest context de criză, Grupul ENGIE va utiliza toate oportunitățile posibile pentru a securiza aprovizionarea cu gaze naturale.
  • În ceea ce privește proiectul Nord Stream 2, la care ENGIE a avut o contribuție financiară încă din anul 2017, alături de alți patru investitori europeni, în calitate de creditor, Grupul este expus unui risc de creditare în valoare maximă de 987 milioane euro, care s-ar putea materializa în cazul declarării insolvenței Nord Stream 2.

Criza actuală subliniază importanța și urgența accelerării tranziției energetice în Europa. Mai mult ca niciodată, ENGIE se mobilizează pentru a face trecerea progresivă către un mix energetic care să fie mai puțin dependent de gazul natural, punând accent pe dezvoltarea producției de energie din surse regenerabile și gaze verzi, precum hidrogenul verde și biometanul.