PPA: securizarea pe termen lung a costurilor cu energia regenerabilă, cu investiţie iniţială zero

PPA: securizarea pe termen lung a costurilor cu energia regenerabilă, cu investiţie iniţială zero

Dacă acum câțiva ani, acordurile pe termen lung privind achiziția energiei electrice (PPA-urile) erau un subiect de interes exclusiv pentru furnizorii și producătorii de energie, apetitul pentru acest tip de contractare a crescut și în rândul clienților finali de energie electrică. Aceștia doresc să își asigure predictibilitatea pe termen lung a costurilor cu energia, optând pentru migrarea către energie verde, în scopul atingerii obiectivelor de sustenabilitate și a diversificării portofoliului energetic.

Companiile care își propun să își reducă emisiile de carbon conștientizează faptul că PPA-ul poate fi un instrument rapid și competitiv pentru atingerea acestui obiectiv, furnizând energie electrică din surse 100% regenerabile, pe termen lung (5-15 ani) și la prețuri stabile pentru afacerile lor.

Doreşti predictibilitate, pe termen lung, a costurilor cu energia electrică şi un business sustenabil? ENGIE îți oferă soluții de energie verde, fără investiții inițiale de capital. Descarcă gratuit ebook-ul despre Green PPA, pentru achiziția energiei verzi prin contracte pe termen lung.

Tipuri de PPA, adaptate nevoilor diverse ale afacerilor

1. On-site PPA – implică o investiție finanțată de către dezvoltatorul de proiect şi, prin urmare, costuri inițiale 0 pentru client. Investiţia finanţează construirea unui sistem de producție a energiei regenerabile, ca de exemplu, amplasarea unui sistem fotovoltaic pe clădirea sau pe terenul clientului. Furnizorul de energie electrică se ocupă de finanțarea, proiectarea, instalarea, operarea și mentenanța sistemului, iar clientul se angajează, printr-un contract de tip PPA, să achiziționeze energia verde produsă de sistemul aflat pe proprietatea sa.

2. Off-site PPA – presupune ca sursa energiei regenerabile achiziționate şi livrate către client să fie una externă, adică din parcuri solare sau eoliene ce nu se află pe terenul sau clădirea sa.

3. vPPA (Virtual Power Purchase Agreement) – este un instrument financiar și contractual care permite companiilor să achiziționeze energie electrică produsă din surse regenerabile, cum ar fi energie eoliană sau solară, fără a fi necesară conectarea fizică a acesteia. Energia electrică verde este tratată ca activ virtual și poate fi cumpărată sau vândută pe piața de energie electrică.

Acordurile PPA – în creștere cu 74% în Europa

Conform BloombergNEF [1], la nivelul Europei, între 2022 și 2023, volumul de PPA-uri semnate de clienți de tip corporate a crescut cu 74% până la 15,4GW, cea mai mare creștere din orice regiune. Pe măsură ce problemele din lanțul de aprovizionare s-au atenuat și balanțele gazelor s-au normalizat după criza energetică din regiune din 2022, prețurile PPA-urilor corporative au scăzut, adesea mai rapid decât prețurile energiei electrice. Ca rezultat, semnarea acordurilor de tip PPA a fost mult mai atrăgătoare în statele europene. Spania, Germania, Marea Britanie și Olanda au ȋnsumat peste jumătate din acordurile anunțate în regiune în 2023.

În România, 33% dintre companiile chestionate sunt interesate de beneficiile acordurilor PPA

Potrivit unui chestionar aplicat de organizatorul evenimentului Romanian Green PPA pe un eșantion de 428 de companii cu un consum de peste 10 GW pe an, 15% dintre acestea iau în calcul încheierea unui PPA sau începerea negocierilor cu un potențial partener în următorii trei ani, 18% spun că au auzit de acest instrument de contractare, dar nu au încă toate datele pentru a se putea pronunța dacă vor opta pentru unul în viitor, iar 11% dintre cei chestionați spun că nu știu ce reprezintă un PPA. [2]

ENGIE, unul dintre primii furnizori care a încheiat un acord PPA în România, își propune să informeze mediul de afaceri românesc despre beneficiile acestor acorduri PPA.

Tipologiile de afaceri ce beneficiază cel mai mult de contractele tip PPA

Companiile cu un consum ridicat de energie electrică (mai mare de 500 MWh anual) sunt afacerile care optează pentru tipul acesta de contracte. Ele activează, de obicei, în domeniul tehnologiei și telecomunicațiilor, al centrelor de date, sunt producători industriali (fabrici mari și medii), retail-eri sau instituții bancare.

Pentru al patrulea an consecutiv, Amazon a fost cel mai mare cumpărător corporativ de energie curată din lume, într-un grup de peste 200 de companii monitorizate de BloombergNEF, urmat de Meta, LyondellBasell și Google. În 2023, Amazon a anunțat PPA-uri în valoare de 8,8GW în 16 țări. Portofoliul său de energie curată totalizează 33,6GW. [1]

Multiplele beneficii ale unui acord PPA

1. Atingerea obiectivelor de sustenabilitate: PPA-urile reprezintă un angajament ferm, pe termen lung, pentru utilizarea surselor de energie regenerabilă. Acestea contribuie la reducerea amprentei de carbon a afacerii clientului, fiind un instrument cheie pentru companiile cu obiective de decarbonare a activităţii.

2. Predictibilitatea pe termen lung a costurilor cu energia electrică: Contractele de tip PPA sunt încheiate pe termen lung, oferind predictibilitate asupra costurilor cu energia electrică, pentru o perioadă extinsă de timp, implicit cu efect pozitiv asupra planificării bugetelor anuale viitoare.

3. Diversificarea portofoliului energetic: PPA-urile fac parte dintr-o strategie de gestionare a riscurilor, ajutând companiile să-și diversifice portofoliul energetic și să își diminueze expunerea la volatilitatea prețurilor din piața de energie electrică.

4. Diferențierea competitivă: PPA-urile oferă companiilor posibilitatea de a se diferenția de concurenți, prin înverzirea lanțului valoric propriu.

ENGIE, lider mondial în livrarea de energie verde prin contracte de tip PPA

ENGIE a vândut, în 2023, cel mai mare volum de energie curată către corporații, prin PPA-uri (2,4GW). A fost, de asemenea, singurul dezvoltator major care a semnat un PPA corporativ pentru energie solară şi energie eoliană terestră și offshore în 2023. [1]

Printre clienții cu care colaborăm în ceea ce privește contractele de tip PPA la nivel global, se numără Amazon, Microsoft și Google, iar mai aproape de noi, în România, Orange.

Proiectul încheiat între Orange România și ENGIE s-a materializat prin semnarea unui acord de tip virtual PPA. Prin acest contract, cu o durată de 6 ani, Orange România va acoperi 30 GWh din necesarul anual de energie electrică cu energie verde provenită din tehnologie solară. Prin utilizarea energiei verzi în scopuri de business, partenerul nostru își va reduce semnificativ amprenta de carbon, iar până în anul 2040 își va atinge obiectivul de neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Recomandările ENGIE pentru o contractare PPA avantajoasă

Volatilitatea caracteristică diferitelor piețe de comodități este prezentă și în piețele de energie. Energia electrică este unul dintre elementele de bază pentru funcționarea oricărei afaceri, astfel că orice modificare a prețurilor din piețele de energie electrică afectează direct operațiunile companiilor. Pe lângă această incertitudine, mediul de business poate fi afectat și de instabilitatea legislativă. În acest caz, acordurile de tip PPA servesc cel mai bine diminuării riscurilor de variație a prețurilor, generate inclusiv de schimbările legislative.

Recomandarea ENGIE este de a securiza printr-un contract de tip PPA un volum parțial din consumul total anual de energie electrică. Această recomandare se bazează pe ideea de a asigura un grad de predictibilitate pentru afacere, rămânând în același timp flexibili pentru a putea răspunde rapid în fața unor potențiale schimbări din piață. Instrumentul PPA este un tip de contract ce permite fie stabilirea prețului pe întreaga perioadă contractuală, fie indexarea lui față de o referință obiectivă, cum ar fi rata inflației.

ENGIE oferă clienților și produse de tip on-site PPA: construirea, pe proprietatea clientului, a unui activ de producție de energie regenerabilă, care, de obicei, este un parc fotovoltaic. ENGIE proiectează, finanțează, instalează și operează parcul fotovoltaic, în schimbul unui acord de cumpărare a energiei verzi produse de acest activ, printr-un contract de tip PPA.

O a doua recomandare ENGIE este, aşadar, aceea de a alege varianta unui acord de tip PPA ca modalitate de finanţare a unui activ de energie regenerabilă, care va furniza energie verde pentru afacerea dumneavoastră. Durata extinsă a contractului, care poate pleca de la 5 ani și ajunge până la 15 ani, este dovada unui parteneriat pe termen lung în care părțile implicate câștigă stabilitate pentru afacerile lor, împărțind riscurile asociate investiției și variabilității prețurilor.

Pentru contracararea efectelor intermitențelor în producție, o a treia recomandare ENGIE este aceea de alcătuire a unui mix de energie solară și eoliană, din surse diverse. Astfel, prin intermediul unui PPA virtual, ENGIE poate asigura furnizarea din mai multe parcuri producătoare de energie regenerabilă.

Grupul ENGIE Romania deține și operează 3 parcuri eoliene cu o capacitate totală de 178 MW, în județele Brăila, Constanța și Galați, precum și 4 parcuri fotovoltaice, cu o capacitate instalată totală de 24 MW, în județele Arad, Buzău, Harghita și Teleorman. Astfel, capacitatea totală instalată de producție de energie eoliană și solară în România atinge 202 MW. De asemenea, ENGIE are în construcție 2 parcuri fotovoltaice, cu o capacitate totală instalată de 46,5 MWp, în Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, și la Gemenele, în județul Galați.

ENGIE, partenerul potrivit pentru contracte PPA de energie 100% regenerabilă

Reputația și istoricul ENGIE constituie o garanție a executării contractului PPA, în oricare dintre formele sau tipurile lui. Totodată, ENGIE respectă cele mai înalte standarde de sănătate și siguranță în muncă pentru construirea proiectelor de energie regenerabilă.

ENGIE rămâne devotată demersurilor de dezvoltare a pieței de PPA în România și promisiunii de a pune la dispoziția partenerilor săi cele mai bune soluții energetice, care să răspundă nevoilor de business pe care aceștia le au.

Pentru o discuţie mai amplă sau o ofertă personalizată privind un contract de tip on-site PPA, off-site PPA, fizic sau vPPA, vă stăm la dispoziție. Puteţi contacta managerul de cont sau solicita o ofertă aici: Cerere Ofertă Energie și Gaze | Business – ENGIE.