PPA – viitorul energiilor sustenabile pentru afaceri inteligente
Despre PPA și benefiiciile asociate
Contractele de tip PPA (Power Purchase Agreement) reprezintă acorduri pe termen lung pentru furnizarea energiei electrice din surse regenerabile, fiind o soluție ideală pentru companiile care își doresc o mai bună predictibilitate a costurilor la energie, dar și siguranța aprovizionării cu volumele necesare bunei funcționări a activităților. Prin semnarea unui astfel de contract, consumatorul obține două beneficii principale:
Predictibilitatea costurilor cu energia electrică pe o perioadă mai lungă de timp și gestionarea riscurilor asociate volatilității prețului: În majoritatea acordurilor PPA se stabilește un preț fix sau indexat pentru întreaga perioadă contractuală, ceea ce, cumulat cu garanția furnizării volumelor necesare, oferă companiilor, în special celor cu un consum ridicat, un nivel scăzut al riscului asociat alimentării cu electricitate.
Reducerea emisiilor de carbon și atingerea obiectivelor de ESG (Environmental, Social Governance): Contractele de tip PPA au o contribuție majoră în atingerea obiectivelor de neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon, obiective care au devenit prioritare pentru foarte multe companii. În plus, prin contribuția pe care PPA-urile o au la finanțarea proiectelor majore din sfera energiilor regenerabile, companiile contribuie la dezvoltarea durabilă nu doar a propriei activități, ci și a societății și la protejarea mediului înconjurător.
Tipuri de PPA
-
- on-site PPA – implică instalarea sistemelor de producție a energiei regenerabile la sediul clientului (de exemplu, panouri solare), iar operaturul de energie se ocupă de întregul proces de proiectare, instalare și monitorizare a funcționării echipamentelor.
- off-site PPA – presupune că un consumator sau o organizație achiziționează energie electrică produsă de o sursă externă (de exemplu, parcuri solare, eoliene) și nu direct pe terenul sau clădirea sa.
- vPPA (Virtual Power Purchase Agreement) – acest tip de contract se adresează clienților care nu au suficient spațiu pentru a instala capacități de producție a energiei verzi. În acest caz, energia electrică nu este achiziționată de la o sursă fizică și nu este livrată direct la locația consumatorului. În schimb, energia electrică și certificatele de energie regenerabilă (REC – Renewable Energy Certificates) sunt tratate ca active virtuale și pot fi cumpărate sau vândute pe piața energetică.
Acordurile PPA în Europa și în România
La nivel european, piața contractelor de tip vPPA (virtual Power Purchase Agreement) are un ritm accelerat de dezvoltare. Numai în anul 2022 s-au înregistrat peste 180 de astfel de contracte, lider fiind Spania unde capacitatea tranzacționată în PPA era de 6.1GW, urmată de Germania, UK și Polonia. În același clasament, România se situa pe locul 10, cu doar 0.2 GW tranzacționați în cadrul acordurilor de acest tip. Cifrele publicate la nivel european arată deja că 2023 este un an record al acetui sector energetic, în luna octombrie înregistrându-se 30.9 GW energie regenerabilă contractată prin PPA la nivelul Europei, Spania rămânând lider cu 7.3 GW. În Uniunea Europeană, sectoarele care conduc în piața de PPA sunt IT (2 GW achiziționați în 2023), industria grea (1.8 GW) și telecomunicațiile(650 MW).
În România, asemenea întregii regiuni Central-Estice a Europei, piața PPA-urilor se află într-un stadiu incipient de dezvoltare, însă evoluțiile recente din piața românească de energie și trend-urile din Europa de Vest reprezintă premise solide care anticipează o schimbare a acestei situații în viitorul apropiat. În primu rând, am asistat, ca urmare a crizei energetice, la o creștere spectaculoasă a capacității instalate de producție a energiei verzi – față de a doua jumătate a anului 2022, primul semestru al lui 2023 a marcat următorele evoluții în producția de energie din surse regenerabile: solar (+9%), eolian (+31%). Aceste transformări în ceea ce privește mixul energetic al țării noastre creează condiții vitale pentrvu viitoarele contracte PPA: existența mijloacelor de producție a volumelor de energie verde necesare pentru satisfacerea cererii din partea companiilor. În altă ordine de idei, putem observa, în majoritatea sectoarelor de dezvoltare socio-economică, o propagare ușor desincronizată a trend-urilor dinspre vestul către estul Europei; în mod similar, ne așteptăm ca dezvoltarea pieței românești de PPA să ia amploare cu un ușor decalaj față de țările din Occident. Pentru companiile din România interesate de astfel de soluții de furnizare a energiei verzi, acesta poate fi prilejul de a învăța din experiența altor state și de a face un prim pas căre noi orizonturi ale dezvoltării propriei afaceri prin implementarea soluțiior de tip PPA.
ENGIE își propune să fie parte din acest nou capitol al sustenabilității energetice din România și investește în dezvoltarea unor soluții personalizate și adaptate nevoilor de business ale clienților săi.
Un prim parteneriat de succes – Orange România
ENGIE a făcut deja un prim pas în această nouă direcție de furnizare prin încheierea parteneriatului cu Orange România, fiind printre primele contracte de acest tip semnate în țara noastră. Proiectul încheiat între Orange România și ENGIE s-a materializat prin semnarea unui acord vPPA de furnizare a energiei electrice din surse 100% regenerabile. Prin acest contract, semnat pe o perioadă de 6 ani, Orange România, va acoperi 30 GWh din necesarul anual de energie electrică cu energie verde provenită din tehnologie solară. Prin utilizarea energiei verzi în scopuri de business, partenerul nostru își va reduce semnificativ amprenta de carbon, iar până în anul 2040 își va atinge obiectivul de neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon.
Ce spun partenerii noștri
„Semnarea contractui de tip vPPA cu ENGIE este încă un pas esențial din angajamentul pe termen lung pe care Orange și l-a asumat, de a contribui la dezvoltarea sustenabilă a societății. În tot ceea ce facem, ne concentrăm pe sustenabilitate și încercăm să identificăm constant soluții pentru a ne reduce consumul de energie. Deschidem astfel un nou drum în România, pe care dorim să-l îmbrățișeze și alte organizații, în beneficiul mediului” – Liudmila Climoc, CEO Orange România
Grupul ENGIE se situează pe primul loc la nivel mondial în clasamentul furnizării de energie regenerabilă prin acorduri PPA, realizat de BloombergNEF. În 2023, au fost semnate 19 astfel de contracte corporate, suplimentând portofoliul ENGIE cu peste 1 GW, acesta ajungând la 7.3 GW.
În România, ENGIE investește în mod constant în producția energiei verzi, iar în prezent operează 121 MW de energie regenerabilă în capacități eoliene și fotovoltaice. Compania deţine două parcuri eoliene, cu o capacitate instalată de ~100 MW, aflate în județele Brăila și Galați, și 4 parcuri fotovoltaice, cu o capacitate instalată de 21 MWp, în județele Harghita, Teleorman, Buzău şi Arad.
ENGIE rămâne devotat demersurilor de dezvoltare a pieței de PPA în România și promisiunii de a pune la dispoziția partenerilor săi cele mai bune soluții energetice, care să răspundă nevoilor de business pe care aceștia le au.