Soluțiile noastre

Sisteme fotovoltaice: producţie proprie de energie pentru reducerea costurilor

Piața globală a instalării de panouri fotovoltaice a crescut ȋntr-un ritm fără precedent ȋn ultimii ani ca urmare a scăderii costurilor tehnologiei de panouri fotovoltaice, conducând la o diminuare de aproape 6 ori a investiţiei CAPEX necesare, comparativ cu anul 2010.

România a ȋnregistrat o creştere substanţială a capacităţii instalate a prosumatorilor de la aproape 0 MW la începutul anului 2022 până la nivelul agregat de 1443 MW la sfârşitul anului 2023, cu un număr de peste 110.000 prosumatori.

Beneficiile investiţiei în energie fotovoltaică, dovedite de creșterea semnificativă a instalărilor de sisteme fotovoltaice de către companii în ultimii ani și opţiunile de finanţare actuale, fac din aceasta o oportunitate de investigat în 2024.

Care sunt beneficiile instalării unui sistem fotovoltaic pentru afacerea dumneavoastră?

1. Scăderea cheltuielilor cu electricitatea și autonomia energetică totală sau parțială

Prin captarea energiei solare, afacerea dumneavoastră poate deveni parțial sau total autonomă din punct de vedere energetic, ȋn funcţie de puterea instalată. Unul dintre avantajele majore ale instalării unui sistem fotovoltaic este reducerea semnificativă a cheltuielilor cu energia electrică.

De asemenea, surplusul de energie generat poate fi valorificat pentru venituri suplimentare, ulterior obţinerii statutului de prosumator.

2. Costuri de operare și ȋntreținere reduse

Sistemele fotovoltaice sunt cunoscute pentru costurile lor reduse de operare și întreținere. Un aspect ce influenţează profitabilitatea investiţiei este mentenanţa – un serviciu minim din punct de vedere al costurilor, dar critic pentru maximizarea randamentului sistemului.

3. Durată de funcționare ȋndelungată

Aceste sisteme sunt proiectate să ofere cel puţin 80% din randamentul la instalare, pe o perioadă extinsă, de aproximativ 25 până la 30 de ani. Panourile fotovoltaice în general ȋşi reduc eficienţa ȋn timp, dar majoritatea producătorilor garantează o producție de cel puțin 80% după 25 de ani.

4. Reducerea amprentei de carbon

Prin adoptarea energiei solare, afacerea dumneavoastră poate contribui semnificativ la reducerea amprentei de carbon. Această acţiune nu numai că îmbunătățește imaginea companiei, dar și demonstrează angajamentul ferm față de practici sustenabile și responsabilitate socială.

De exemplu, la un consum anual de cca 250 MWh/an (cazul unei companii cu consum mediu de energie), implementarea unui sistem fotovoltaic cu putere instalată de aproximativ 227 kWp, pe un acoperiş plan, ȋn judetul Ilfov, poate conduce la:

  • recuperarea investiţiei ȋn aproximativ 4 ani;
  • cel puţin 80% din randamentul la instalare, pe o perioadă extinsă, de minimum 25 de ani;
  • reducerea amprentei de carbon de 64,3t, echivalent a 2923 copaci plantaţi ȋn fiecare an.

În cazul unei companii cu un consum ridicat de energie, de exemplu, de cca 500 MWh/an, implementarea unui sistem fotovoltaic cu putere instalată de aproximativ 400 kWp, pe un acoperiş plan, ȋn judetul Ilfov, indică rezultate similare – recuperarea investiţiei ȋn aproximativ 4 ani.

Dacă sunteţi interesat de oportunitatea instalării unui sistem fotovoltaic pentru afacerea dumneavoastră, puteţi beneficia de un calcul personalizat accesând simulatorul de ofertă de aici:

Cum puteţi maximiza randamentul sistemului fotovoltaic?

Eficiența unui sistem fotovoltaic este influențată de multipli factori. Ales și montat incorect, sistemul de panouri fotovoltaice nu va putea produce potențialul maxim de energie.

Orientarea panourilor fotovoltaice

Orientarea corectă a panourilor fotovoltaice este cel mai relevant factor, fiind esențial pentru maximizarea producției de energie. Orientarea ideală a panourilor fotovoltaice este către sud, deoarece se asigură ȋn acest fel o expunere la soare pe tot parcursul zilei, beneficiind de lumină directă atât dimineața, când radiația solară provine din partea de est, cât şi după-amiaza, când aceasta se mută către vest. Orice altă orientare implică pierderea unei cantități de energie deoarece panourile nu vor fi expuse direct către soare decât ȋn prima sau a doua jumătate a zilei.

Unghiul de ȋnclinare al panourilor fotovoltaice

Un alt factor important ȋn determinarea randamentului unui sistem fotovoltaic ȋl reprezintă unghiul de ȋnclinare al panourilor față de orizontală. Unghiul optim variază în funcție de regiune. Un unghi de ȋnclinare ideal este cuprins ȋntre 30 şi 40 de grade. Pentru calcule precise și recomandări adaptate unei locații specifice, ȋn vederea maximizării investiţiei, se recomandă utilizarea unor instrumente de proiectare solară şi consultarea cu un specialist, care poate lua în considerare condițiile și cerințele specifice ale locației.

Umbrirea panourilor fotovoltaice

Orice umbră proiectată pe panourile fotovoltaice poate afecta semnificativ performanța sistemului. Este esențial ca sistemul să fie astfel proiectat ȋncât să se minimizeze orice umbrire pentru a asigura expunerea maximă la lumina solară. Umbrirea unui singur panou poate afecta ȋn mod negativ toate celelalte panouri conectate ȋn serie cu acesta şi poate aduce o scădere a producției de energie de pâna la 40%. De aceea, conectarea sau cablajul panourilor este o decizie importantă ce trebuie luată de un proiectant profesionist.

Regiunea ȋn care sunt montate panourile fotovoltaice

Zona geografică a sistemului are un impact semnificativ asupra nivelului de radiații solare pe care acesta îl primește, prin urmare, zonele cu mai multă expunere la soare vor beneficia de o producție mai mare de energie. Două sisteme fotovoltaice de aceeaşi capacitate vor avea diferențe semnificative de producție ȋntre ele, ȋn funcție de zona geografică. Un sistem fotovoltaic de 5 kWp, instalat, de exemplu, ȋn zona de sud a țării, va produce ȋn condiții optime cu aproximativ 800-1000 de kWh mai mult față de un sistem montat ȋn zona de nord a țării.

Soluții personalizate de panouri fotovoltaice de la ENGIE Romania

Cu o experiență de aproape 10 ani ȋn adoptarea măsurilor şi acțiunilor pentru reducerea emisiilor de carbon, ENGIE Romania oferă clienților o gamă largă de soluții personalizate de panouri fotovoltaice. Pentru a obține o ofertă, accesați: Panouri Fotovoltaice pentru Afacerea Ta | Business – ENGIE

keyboard_arrow_up