Studiu despre percepția europenilor asupra tranziției energetice

Studiu despre percepția europenilor asupra tranziției energetice

08-07-2024
Utile

La solicitarea Grupului ENGIE, Institutul CSA a realizat în luna martie a acestui an, un sondaj printre cetățenii europeni din zece țări, inclusiv din România, pentru a sonda percepția acestora despre tranziția energetică.

  • 41% dintre români declară că au o înțelegere clară a conceptului de tranziție energetică, indicând un nivel de familiaritate care este printre cele mai scăzute la nivel european (alături de Polonia, 39%, și Regatul Unit, 22%).
  • 80% dintre români asociază tranziția energetică cu implementarea energiilor regenerabile, doar 34% o corelează cu încetarea exploatării combustibililor fosili și 37% cu reducerea consumului de energie, indicând o înțelegere mai moderată a conceptului în România comparativ cu alte țări europene incluse în sondaj.
  • 37% dintre români consideră că lupta împotriva schimbărilor climatice este principalul obiectiv al tranziției energetice. Ei se concentrează mai mult pe conservarea mediului, indicând că acest concept de schimbări climatice este mai puțin familiar românilor decât altor rezidenți ai țărilor europene.
  • 49% dintre români doresc să continue eforturile pentru tranziția energetică, dar cu prudență, indicând un nivel mai ridicat de exprimare a rezervelor decât media.
  • 74% dintre români cred că nu este posibil să fie oprite demersurile de tranziție energetică. Alături de Portugalia (75%), România este țara cu cel mai mare procentaj de persoane care cred că mișcarea este în desfășurare și nu poate fi oprită.
  • 62% dintre români au întreprins măsuri pentru a sprijini tranziția energetică, un scor foarte apropiat de media europeană.
  • 56% dintre cei care au implementat acțiuni declară că au efectuat lucrări de renovare energetică în locuințele lor, cel mai ridicat nivel observat în toate țările chestionate.
  • 54% dintre români declară că tranziția energetică este o oportunitate pentru puterea lor de cumpărare, cel mai ridicat nivel observat în toate țările chestionate. În general, există un entuziasm mai pronunțat în România față de avantajele diverse legate de tranziția energetică, similar cu ceea ce se observă în Spania, Portugalia și Italia.

Extragem și câteva din concluziile studiului la nivel european:

  • Cetățenii europeni sunt bine informați și mobilizați: Numărul tot mai mare de evenimente meteorologice extreme demonstrează necesitatea urgentă de a reuși tranziția energetică. În timp ce 88% dintre europeni afirmă că le este cunoscut conceptul de tranziție energetică, sondajul reliefează disparități majore în cunoștințe între țări.
  • Tranziția energetică mobilizează europenii: 64% afirmă că iau deja măsuri. Iar 69% dintre respondenți au menționat limitarea consumului de energie ca primă acțiune.
  • O mișcare în desfășurare, dar care ridică temeri ce trebuie abordate: Aproape nouă din zece europeni cred că tranziția energetică ar trebui să continue și să progreseze. Totuși, apar disparități semnificative între țări. În timp ce țările din sudul Europei (Portugalia, Spania și Italia) sau Regatul Unit doresc să meargă mai departe în tranziția energetică, țările din nordul Europei (Belgia și Olanda) au mai multe rezerve.
  • Europenii consideră că obiectivele climatice ale Europei sunt foarte ambițioase, iar 48% dintre ei se îndoiesc de capacitatea colectivă de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050. Principalul obstacol perceput pentru accelerarea tranziției energetice este investiția financiară implicată (pentru 47% dintre respondenți).

Grupul ENGIE își propune să accelereze tranziția către o economie neutră în emisii de carbon până în 2045. La ENGIE Romania, această ambiție se reflectă în trei direcții strategice: dezvoltarea capacităților de producție de energie regenerabilă, acompanierea clienților în procesul de decarbonare prin dezvoltarea și implementarea de soluții energetice, precum și modernizarea și extinderea sistemului de distribuție de gaze.

Anul acesta, odată cu achiziția parcului eolian operațional de 80 MW, din localitatea Chirnogeni, județul Constanța, compania aproape și-a dublat capacitatea existentă de producție de energie eoliană, atingând 202 MW, ceea ce va contribui, alături de celelalte active de energie regenerabilă, la consolidarea poziției companiei pe segmentul de producție de energie verde.

De asemenea, ENGIE sprijină clienții rezidențiali și industriali să-și eficientizeze consumul de energie și să adopte soluții verzi, orientându-i către soluții digitale și flexibile în gestionarea energiei: de la producția autonomă de energie electrică verde prin montarea de panouri fotovoltaice, până la cele integrate care combină pompe de căldură și panouri solare, tehnologii de control de la distanță a consumului, precum și stații de încărcare pentru autovehiculele electrice.

În plus, compania investește continuu în extinderea și modernizarea rețelei de distribuție, pregătindu-se pentru integrarea gazelor verzi. În anul 2023, investițiile totale în rețeaua de distribuție a gazelor naturale s-au ridicat la valoarea de 530 milioane de lei, iar mai multe proiecte de dezvoltare a gazelor verzi sunt în analiză.

ENGIE se implică activ, alături de partenerii săi, în dezvoltarea și implementarea proiectelor de responsabilitate socială în domenii precum eficiență energetică și mediu, educație și sănătate, alocând aprox 10.000.000 euro în ultimii 20 de ani.

Metodologie: sondajul a fost realizat de Institutul CSA în perioada 7-11 martie 2024, pe un eșantion de 10.000 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, din Franța, Germania, Italia, Spania, Portugalia, Regatul Unit, Polonia, Țările de Jos, Belgia și România (1.000 respondenți).